Veritabanı oluşturma
BU MADDEDE
Notion'daki veritabanları sayfa koleksiyonlarıdır. Burada, sana bir veritabanının genel yapısını tanıtacağız, farklı menüler ve seçenekler arasında sana yol göstereceğiz ve bir veritabanındaki sayfaları nasıl açıp düzenleyeceğini derinlemesine inceleyeceğiz. 🗃
Notion veritabanlarını diğer yazılımlarla oluşturabileceğin elektronik tablolardan ve veritabanlarından ayıran üç şey vardır:
-
Her öğe kendi düzenlenebilir sayfasıdır: Veritabanına girdiğin her öğe, istediğin herhangi bir bilgiyi katmanlayabileceğin kendi Notion sayfası olarak açılabilir. Bunu aşağıda ele alacağız!
-
Özelleştirilebilir özellikler: Tarihler, kişiler, metin, bağlantılar vb. gibi daha fazla bilgi ile herhangi bir veritabanı öğesini bağlamsallaştırmak, etiketlemek ve genişletmek için özellikler ekle. Veritabanı özellikleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinin →
-
Aralarında geçiş yapabileceğin birden çok görünüm: Verilerin bir tabloda takılı kalmaz. Bir pano, liste, takvim, galeri ve zaman çizelgesiyle tam olarak aynı veritabanını görüntüle - bilgiyi en kullanışlı hale getiren şey ne ise o şekilde. Görünümler, filtreler ve sıralamalar hakkında buradan daha fazla bilgi edinin →
Veritabanları: tur
Her tam sayfa veritabanı aynı menülere ve seçenek setlerine sahiptir. İşte hızlı bir adım.
-
Görünüm menüsü: Veritabanının tüm farklı görünümlerini ekle, bunlar arasında geçiş yap ve düzenle.
-
Özellikler menüsü: Özellikleri ekle, düzenle, gizle ve göster.
-
Filtreleme ve Sıralama menüleri: Göstermek istediğin veriler için ölçütler belirle. İstediğin kadar ekleyebilirsin. Listelendikleri sırayla uygulanacaktır.
-
Veritabanı araması: İster bir veritabanı öğesinin adına isterse bir özellikte olsun, herhangi bir kelime yaz ve veritabanın yalnızca bu aramaya uyan öğeleri gösterecek şekilde değişecektir.
-
••• menüsü: Veritabanının sağ üst kısmında yer alan bu, bağlantıyı kopyalayıp veritabanını en son kimin ve ne zaman düzenlediğini görebileceğin bir oranlar ve bitişler menüsüdür. Ayrıca tablolardaki hücreleri Sarma seçeneğini de içerir.
-
Yeni düğmesi: Veritabanına anında sayfa olarak açılan yeni bir öğe eklemek için buna tıkla. Yapılandırdığın tüm veritabanı şablonlarına erişmek için bu düğmenin sağındaki aşağı oku tıkla.
-
Veritabanı Kilidi: Bu seçeneği, Notion penceresinin en sağ üst köşesindeki ••• menüsünde bul. Herhangi birinin veritabanındaki özellikleri ve görünümleri değiştirmesini önlemek için aç. Yine de içerdiği verileri düzenleyebilirler.
Veritabanı oluşturmak
Notion içinde bir veritabanı oluşturmanın birkaç yolu vardır:
-
Çalışma alanında yeni bir sayfa oluştur, ardından o boş sayfadaki gri tonlamalı menüden ne tür bir veritabanı istediğini seç.
-
Mevcut bir sayfanın içinde / yazıp ardından istediğin veritabanı türünü (ör. tablo, pano vb.) girerek bir veritabanı sayfası oluştur. Tam sayfa sürümünü seç.
-
Sayfanızda / yazıp ardından istediğin veritabanı türünü yazarak satır içi bir veritabanı oluştur. Satır içi sürümü seç.
Veritabanı sayfalarını aç ve düzenle
Veritabanınızdaki her öğe, ister bir tablodaki bir satır, isterse bir pano veya takvimdeki bir kart olsun, diğer herhangi bir sayfa gibi içerik oluşturabileceğin, biçimlendirebileceğin ve iç içe yerleştirebileceğin kendi Notion sayfasıdır.
Veritabanı öğelerini sayfa olarak nasıl açacağın aşağıda açıklanmıştır:
-
Tablolarda, ilk sütununun üzerine gel ve görünen ⤢ AÇ düğmesini tıkla.
-
Listelerde, öğenin başlığına tıklaman yeterlidir.
-
Panolarda, takvimlerde ve galerilerde kartın herhangi bir yerine tıkla.
-
Sayfalar her zaman önizleme modunda açılır. Tam sayfa modunda görüntülemek için sol üstteki ⤢ Tam Sayfa Olarak Aç seçeneğine tıkla.
-
Bu sayfada, tüm veritabanı özelliklerini en üstte göreceksin. Her satır, adı, türü ve değeri olan bir özelliktir. Düzenlemek için değere tıkla.
-
Şunlar için fareyle üzerine gelindiğinde her bir özelliğin solunda görünen ⋮⋮ işaretini tıklayın: onu yukarı veya aşağı sürükle, Özellik türünü değiştir, yeniden adlandır, Çoğalt veya Sil.
-
-
Özelliklerin altında, alt sayfalar veya bir satır içi veritabanı dahil olmak üzere her tür içerik bloğunu ekleyebileceğin boş sayfa alanı bulunur.
-
Veritabanı öğeleri sayfalar olduğundan, bir veritabanına sürüklediğin diğer tüm içerik türleri (madde işaretleri veya yapılacaklar öğeleri gibi) otomatik olarak sayfalara dönüşür.
Veritabanı sayfalarını özelleştir
-
Bir Notion veritabanındaki herhangi bir sayfanın üst bölümü birkaç şey içerebilir:
-
Özellikler, baktığın sayfa hakkında proje sahibi, teslim tarihi, etiketler ve daha fazlası gibi veriler sağlar.
-
Yorumlar, sen ve takım arkadaşlarınla arandaki konuşmayı yakalar. Bunları birbirinizi etiketlemek, soru sormak, geri bildirim sağlamak ve daha fazlası için kullanabilirsin.
-
Geri bağlantılar, aralarında kolayca gezinebilmen için geçerli sayfaya bağlantı veren tüm sayfaları belirtir.
Notion'daki her şeyde olduğu gibi, bu bileşenlerin görünümünü ve verdiği hissi özelleştirebilirsin. Bu seçeneklere erişmek için:
-
Herhangi bir Notion veritabanı sayfasının sağ üst köşesindeki ••• simgesini tıkla ve Sayfayı özelleştir'i seç.
-
Bu pencerenin açıldığını göreceksin:
İpucu: Düzinelerce özelliğe sahip bir veritabanın varsa, sayfa içeriğine ulaşmak için bir ton kaydırma yapmana gerek kalmaması için bu, sayfalarını düzenli tutmanın harika bir yoludur.
Not: Özellikleri gizlediğinde, listenin altındaki tek bir menü öğesinde toplanırlar. Herhangi bir gizli özelliği kolayca göstermek için buna tıklayabilirsin.
Geri bağlantılar için şunları seçebilirsin:
-
Genişletilmiş: Geçerli sayfaya bağlantı veren tüm sayfaları tam olarak listele.
-
Popover'da göster: Tüm sayfaları görmek istemiyorsan, yalnızca geri bağlantı sayısını görmeyi seçebilirsin. Tüm sayfaları gösteren bir açılır pencere açmak için tıkla.
-
Kapalı: Tüm geri bağlantıları tamamen gizleyin.
Yorumlar için bunları göstermeyi seçebilirsin:
Genişletilmiş: Konuşmanın tamamını sayfanın üst kısmında göster.
Kapalı: Minimal bir görünüm için sayfadaki yorumları gizle.
Tam sayfa ve satır içi veritabanları
Notion'daki tüm veritabanları iki biçimde bulunabilir - tam sayfa olarak veya yapılandırılmamış verileri de içeren başka bir sayfada (yazılı bir belgenin ortasındaki bir tablo gibi) satır içi olarak.
Tam sayfa veritabanları
-
Çalışma alanında yeni bir sayfa oluşturarak ve gri tonlamalı menüden bir veritabanı türü seçerek tam sayfa bir veritabanı oluştur.
-
Veya / yazıp ardından istediğin veritabanı türünü (pano, liste vb.) ve dolu kelimesini yaz.
-
Tam sayfa veritabanları, kenar çubuğundaki diğer sayfalar gibi görünür.
-
Diğer kişilerin özellikleri ve değer seçeneklerini değiştirememesi için ••• simgesine gidip Veritabanı Kilidi'ni açarak tam sayfa bir veritabanını kilitleyebilirsin.
-
Tam sayfa veritabanını satır içi veritabanına dönüştürmek için, veritabanını kenar çubuğundaki başka bir sayfaya sürükleyerek onu bir alt sayfaya dönüştürebilirsin.
-
Ardından, sayfaya git ve ⋮⋮ simgesini tıkla ve onu bir satır içi veritabanına dönüştürmek için açılır menüden Satır içine dönüştür'ü seç.
Satır içi veritabanları
Hat içi veritabanları, diğer tüm içerik türleri ile birlikte bulunabilir. Popüler bir kullanım durumu, bunları belgelere eklemektir.
-
/ yazıp ardından istediğin veritabanı türünü ve satır içi kelimesini yazarak bir satır içi veritabanı oluştur.
-
Veritabanın için kontroller/menüler, siz üzerine gelene kadar gizlenir.
-
Sağ üstteki ⤢ düğmesine basarak bir satır içi veritabanını tam sayfaya genişletebilirsin.
-
⋮⋮ işaretini alıp kenar çubuğuna üst düzey bir sayfa olarak sürükleyerek bir satır içi veritabanını tam sayfa veritabanına dönüştürebilirsin.
-
Özellikler, Filtre ve Sıralama menülerinin tümü, veritabanının sağ üst köşesindeki ••• simgesinin içindedir.
-
Sol kenarda fareyle üzerine gelindiğinde görünen ⋮⋮ simgesini tıklayarak bağlantıyı satır içi tablona Silebilir, Kopyalayabilir, taşıyabilir veya çoğaltabilirsin.
-
Satır içi veritabanın, kenar çubuğunda bulunduğu sayfanın bir alt sayfası olarak görünecektir.
BİR SONRAKİ
Veritabanları özellikleri
Son tarihler, görev sahipleri, ilgili URL'ler, son düzenlenen zaman damgaları vb. gibi her türlü bağlamı sağlamak için veritabanı öğelerine özellikler ekle. Ardından verilerini filtrelemek, sıralamak ve aramak için bu özellikleri kullan 🧩